Vörös lidérceket kaptak lencsevégre

By | augusztus 31, 2015

Ritka és nehezen megörökíthető jelzőket használtuk álltalában akkor, ha a villámlás mellékjelenségéről, az úgynevezett vörös lidércekről beszéltünk, most azonban a Nemzetközi Űrállomás lakói pár nap alatt bebizonyították, hogy nem is olyan nagy “cucc” ilyesmit fotózni (csak fel kell hozzá menni 400 kilométer magasba).

A vörös lidércekről először 1989-ben készült felvétel, de az első színes fotóra,ugyebár 1994-ig kellett várni. Azóta sem készült sok olyan fénykép, amin a jelenség látható, bár tudunk magyar fotósról is, akinek sikerült megörökítenie a felső légkörben, látszólag felfelé csapó, vörös színű villámot.

A jelenség a Wikipédia szerint is nehezen megfigyelhető, annak ellenére, hogy a viharfelhők felett, 40-50 kilométeres magasságban keletkeznek a nagyobb villámcsapások után. Akár 40-60 kilométeres vízszintes kiterjedésük is lehet, de az oszlop-, fa- vagy medúzaszerű formákat így is nehéz megörökíteni. A jelenség alig néhány ezredmásodpercig tart, ráadásul jó szögben kell állni, rá kell látni a felhők tetejére. Ez az űrállomásról elég egyértelmű, a földön állva azonban csak a vihartól jó pár száz kilométeres távolságot jelent a megfigyelőnek. Ja, és csak sötétben látjuk őket.

Az űrállomáson most lefotózott lidércek különlegessége, hogy alig 3 perc telt el a két fénykép között, és a két lidérc egymástól jó messzire volt. Az egyik az USA Missouri (vagy Illinois, nehéz megmondani 2200 kilométeres távolságból) állama felett lévő viharfelhők felett jelent meg, a másik 2 perc 58 másodperccel később El Salvador partjainál. Egy héttel korábban szintén az űrállomás lakói fotóztak vörös lidércet, akkor épp Mexikó felett.

Pont az egyre gyakoribb fényképes megfigyelés az, ami miatt egyre többet tudunk a jelenségről. Korábban azt hitték, a vörös lidérc is egyfajta villám, ma viszont úgy gondolják a szakemberek, hogy hidegplazma-kisülésekről van szó.

Az első magyar vöröslidérc-fotókat Sopronból lőtték, egy lengyelországi viharban, 500 kilométer távolságból sikerült lefotózni a jelenséget. A Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet csak 2007-ben több mint száz vörös lidércet figyelt meg, köztük az első néhány olyat, amelyet hazánk felett láttak.

Vélemény, hozzászólás?